Ali ŞAHİN
Alüminyumda endüstriyel çözümler sunmak üzere Ar-Ge merkezi gibi çalışan ve butik üretim kapasitesinden güç alan Kalıpsan Alüminyum, sac metal kalıp tasarım/imalat ve ihtiyaç duyulan alaşımlı/alaşımsız ekstrüzyon/levha alüminyum tedarikinde global çözümler sunuyor. Yurtiçinde birçok firmayla çalışmalarına karşın ağırlıklı olarak ihracata yönelik üretim yaptıklarını belirten Kalıpsan Alüminyum Genel Müdürü Burcu Şahin, “Üretimimizin yüzde 75’ini ihraç eden bir firmayız. Genellikle yerli ikamesi olmayan ürünlerin milli kaynaklarla üretilmesini sağlayıp üzerine ülkemize ihracat getirisi sağlayacak birçok proje üretiyoruz. Ağırlıklı olarak güneş enerjisi montaj sistemleri ve otomotiv alanındaki çalışmalarımızı yürütürken savunma sanayisi başta olmak üzere endüstrinin olduğu ve alüminyuma ihtiyaç duyulan hemen her sektöre özel niş üretimler yapıyoruz” diye konuştu.
Halihazırda 2 bin 700 metrekarelik alanda butik üretim yaptıklarını belirten Şahin, “Biz bir mühendislik firması gibi çalışıyoruz. Alüminyum konusundaki metalürjik bilgimizi projelerimize yansıttığımız zaman katma değeri yüksek ürünler geliştirebiliyoruz. 750’nin üzerinde bir ürün gamına sahibiz. Bir yandan da ürün geliştirme süreçlerini yönetiyoruz. 7 yıllık bir geçmişimiz olmasına rağmen 7 patent ve 17 faydalı model patenti aldık. Bir yandan da uluslararası arenadaki sertifikasyon süreçlerimizi de tamamlıyoruz. İki konuyu da önemsiyoruz. Son dönemde ihracat pazarındaki en büyük konu ürünlerin fonksiyonları halini aldı. Biz de geliştirdiğimiz ürünlere farklı fonksiyonlar ekleyerek birçok müşterimize fayda sağladık” ifadelerini kullandı.
“Birçok ürünü yerli olarak üretebiliyoruz”
Dubai, Meksika, Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere 20’ye yakın ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Şahin, “Otomotivde, raylı sistemlerde üretmesi zor parçaları hayata geçirdik. Mesela yarış atlarının daha önceden çelik olan nallarını alüminyum olarak üretebiliyoruz. Bunu dünyada yapan birkaç firmadan biriyiz. Ülkemizde üretilmeyen birçok ürünü yerli olarak tedarik edilebilir hale getirmek ilk önceliğimiz oldu. Akabinde de ihracatta elimizi güçlendirdik. Şu anda kilogram başına 4 dolar düzeyinde bir ihracat gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.