
Alüminyum Levha Özellikleri ve Uygulamaları
Alüminyum korozyona dayanıklıdır ve neredeyse hiç bakım gerektirmez. Diğer metallerle kıyaslandığında rakipsiz bir mukavemet-ağırlık oranına sahiptir ve kabaca demir, çelik, bakır veya pirinç gibi elementlere göre ortalama 1/3 ağırlığındadır.
Alüminyum kullanım sınıfları içinde bazı son kullanımlar arasında ulaşım, gıda paketleme, mobilya, elektrik uygulamaları, bina, inşaat, makine ve ekipmanlar bulunmaktadır.
Alüminyum levha, diğer yaygın metallerden daha iyi ısı iletkenliğine sahiptir olduğu için birçok alanda kullanılmaktadır.
Metal bir ürün tasarlıyorsanız, muhtemelen ana malzeme olarak alüminyum kullanmayı düşünmüşsünüzdür. Alüminyum yüksek mukavemet-ağırlık oranına, iyi korozyon direncine, iyi şekillendirilebilirliğe ve estetik çekiciliğe sahiptir. Bu faktörler son yıllarda popülaritesinin artmasına ve kullanım alanının genişlemesine neden olmuştur.
Alüminyum, basınç altında silindirler arasından geçirildiğinde, hareket ettiği yöne göre incelir ve uzar. Bu basit süreç, alüminyum levha, levha ve folyo üretmenin temelidir. Endüstriyel alüminyumun en yaygın kullanılan şekli olan levha, havacılık (uçakların dış kaplamaları), nakliye (otomatik gövde sacı), paketleme (kutu gövdeleri ve uçları) ve inşaat (bina cepheleri) gibi uygulamalarda kullanılır.
Alüminyum levha üretimi
Haddeleme, 20 tondan daha ağır olabilen önceden ısıtılmış sac külçelerle başlar. Haddehanelerin boyutu arttıkça, bu külçelerin boyutu da artar, ancak tipik bir külçe yaklaşık 6 fit genişliğinde, 20 fit uzunluğunda ve 2 fitten daha kalındır. Külçe önce haddeleme sıcaklığına ısıtılır ve bir parçalama değirmenine beslenir, burada kalınlık sadece birkaç inç’e düşene kadar ileri geri yuvarlanır. Levha daha sonra soğuk haddelenebilir veya mukavemetini arttırmak için ısıl işleme tabi tutulabilir. En yüksek mukavemetli alaşımlar ısıl işleme tabi tutulur ve hızla oda sıcaklığına soğutulur, ardından haddeleme ve ısıl işlem sırasında oluşan iç gerilimi düzeltmek ve azaltmak için gerilir. İstenilen mukavemet ve korozyon direnci kombinasyonunu geliştirmek için oda sıcaklığında doğal olarak yaşlandırılır veya bir fırında yapay olarak yaşlandırılırlar. Son olarak, plaka nihai boyuta kesilir. Bu şekilde üretilen plakalar tam kalınlıkta kullanılabilir, ancak genellikle basitten karmaşığa çeşitli şekillerde işlenir.
Alüminyum levha uygulamaları
Alüminyumun en yaygın kullanılan şekli olan levha, alüminyum endüstrisinin tüm büyük pazarlarında bulunur. Paketlemede, teneke kutu ve paket üretmek için sac kullanılır. Taşımacılıkta, otomobil gövdeleri ve traktör römorkları gibi araçlarda paneller üretmek için alüminyum levha kullanılmaktadır. Levha, ev aletlerinde ve tencerelerde kullanılır. Bina ve inşaatta, dış cephe kaplaması, oluklar, çatı kaplama, tenteler ve otoparklar gibi ürünlere dönüştürülür. Sac alüminyum, siyah, altın, kırmızı, mavi ve yüzlerce başka renge renk anodize edilebilir. Mat bir yüzey kazanılabilir, parlaklık için cilalanabilir veya ahşaba benzemek için doku kazandırılarak boyanabilir.
Alüminyum levha havacılık, askeri ve nakliye ürünleri imalatında bulunanlar gibi ağır hizmet uygulamalarında alüminyum levha kullanılmaktadır. Şekil vermek için işlenmiş alüminyum levha, jetlerin ve uzay aracı yakıt tanklarının dış yüzeyini oluşturur. Kısmen bazı alüminyum alaşımları aşırı soğuk sıcaklıklarda daha sert hale geldiğinden, birçok endüstride depolama tankları için de kullanılmaktadır. Bu özellik, özellikle kriyojenik (çok düşük sıcaklık) malzemelerin tutulmasında kullanışlıdır. Alüminyum levha ayrıca vagonlar ve gemiler için kullanılarak yapısal bölümlerin yanı sıra askeri araçlar için zırh üretmek için de kullanılır.