
Solar enerji alanındaki en büyük yenilik montaj sistemini içerir. Muhtemelen en rekabetçi solar enerji montaj sistemleri güneş enerjisi dizilerinin önemli bir unsurudur – güneş panellerini çatıya veya zemine sabitler. Bu yazımızda yeni kurulumcuların kurulum hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmak için çatıya monte güneş enerjisi sistemlerinin temel kategorilerini gözden geçirdik.
Eğimli çatı montaj sistemleri
Konut solar enerji kurulumları söz konusu olduğunda, güneş panelleri genellikle eğimli çatılarda bulunur. Bu açılı çatılar için en yaygın olanı raylı, raysız ve ortak raylı olmak üzere birçok montaj sistemi seçeneği vardır. Bu sistemlerin tümü, ister kirişlere ister doğrudan döşemeye bağlı olsun, çatıya bir tür penetrasyon veya ankraj gerektirir.
Standart konut sistemi, güneş paneli sıralarını desteklemek için çatıya bağlı raylar kullanır. Genellikle dikey/portre tarzında konumlandırılan her panel, kelepçelerle iki raya bağlanır. Raylar, bir tür cıvata veya vida ile çatıya sabitlenir ve su geçirmez bir conta için deliğin etrafına/üzerine flaş takılır.
Raysız sistemler; güneş panelleri raylara takılmak yerine doğrudan çatıya giden cıvatalara/vidalara bağlı donanıma bağlanır. Modülün çerçevesi esasen ray olarak kabul edilir. Raysız sistemler hala çatıya raylı sistemle aynı sayıda bağlantıya ihtiyaç duyar, ancak rayların çıkarılması üretim ve nakliye maliyetlerini azaltır ve daha az bileşene sahip olmak kurulum süresini hızlandırır. Paneller, rijit rayların yönü ile sınırlı değildir ve raysız sistem ile her yöne konumlandırılabilir.
Paylaşımlı ray sistemleri, normalde dört raya bağlı iki sıra güneş paneli alır ve bir rayı kaldırarak, iki sıra paneli ortak bir orta ray üzerinde sıkıştırır. Bir tam uzunluktaki (veya daha fazla) ray kaldırıldığından, paylaşımlı raylı sistemlerde daha az çatı geçişine ihtiyaç duyulur. Paneller herhangi bir yönde yerleştirilebilir ve rayların doğru konumlandırılması belirlendikten sonra kurulum hızlıdır. Bu sistemler esasen bir çatının tepesi üzerine örtülür ve sistemin ağırlığını çatının her iki tarafına dağıtır.
Gerinim tabanlı yükleme, diziyi neredeyse çatıya kadar çeker. Sistemi aşağıda tutmak için balast (genellikle küçük beton finişerler) gerekebilir ve bu ekstra ağırlık, taşıyıcı duvarların üzerine yerleştirilmiştir. Penetrasyon olmadan kurulum çok daha hızlı olabilir.
Düz çatı montaj sistemleri
Ticari ve endüstriyel güneş enerjisi uygulamaları genellikle büyük ölçekli mağazalar veya üretim tesisleri gibi büyük düz çatılarda bulunur. Bu çatılar hafif bir eğime sahip olabilir, ancak eğimli konut çatıları kadar değil. Düz çatılar için solar enerji montaj sistemleri genellikle birkaç geçişle balastlanır.
Düz çatı solar enerji montaj sistemleri geniş, düz bir yüzeye yerleştirildikleri için nispeten kolay bir şekilde kurulabilir ve ön montajdan faydalanabilir. Düz çatılar için çoğu balastlı montaj sistemi, taban tertibatı olarak bir “ayak” kullanır – çatının üstüne oturan, balast bloklarını altta ve panelleri üst kısmında tutan eğimli bir tasarıma sahip sepet veya tepsi benzeri bir donanım parçası ve alt kenarlar. Paneller, en fazla güneş ışığını yakalamak için en iyi açıda, genellikle 5 ile 15° arasında eğilir. İhtiyaç duyulan balast miktarı, bir çatının yük sınırına bağlıdır. Bir çatı fazladan ağırlığı kaldıramadığında, bazı geçişlere ihtiyaç duyulabilir. Paneller, montaj sistemlerine kelepçe veya klipslerle bağlanır.
Geniş düz çatılarda, paneller en iyi şekilde güneye bakacak şekilde konumlandırılır, ancak bu mümkün olmadığında, doğu-batı konfigürasyonlarında güneş enerjisi hala üretilebilir. Birçok düz çatı montaj sistemi üreticisinin de doğu-batı veya çift eğimli sistemleri vardır. Doğu-batı sistemleri tıpkı güneye bakan balastlı çatı montajları gibi kurulur, ancak sistemlerin 90° döndürülmesi ve panellerin birbirine alınıp sisteme çift eğim verilmesi dışında. Sıralar arasında daha az boşluk olduğundan, bir çatıya daha fazla modül sığar.
Solar şıngıl ve BIPV
Genel estetiğe ve solar enerji sisemi kurulumlarına daha fazla ilgi duymaya başladıkça, güneş şıngılların popülaritesi artacaktır. Solar şıngıl binaya entegre PV (BIPV) ailesinin bir parçasıdır, bu da güneş enerjisinin yapıya entegre olduğu anlamına gelir. Ürün entegre olduğu için bu güneş ürünleri için herhangi bir montaj sistemine gerek yoktur.